Zeleninová polévka s mlékem
Suroviny
- 200 g Brambory
 - 50 g Celer bulvový
 - 50 g Kapusta hlávková
 - 50 g Mrkev kořen
 - 10 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 60 g Sádlo škvařené
 - 3 g Kmín drcený
 - 50 g Fazolové lusky zelené
 - 50 g Petržel kořen
 - 50 g Mouka pšeničná hladká
 - 150 ml Mléko plnotučné
 - 1200 ml Voda pitná
 - 5 ml Polévkové koření
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 207 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 808 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 14.6 mg
 - Draslík 332.6 mg
 - Vláknina 4980 mg
 - Vitamín A 4980 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 31.4 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 188.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z fazolových lusků odkrojíme oba konce, odstraníme podélné vlákno a překrojíme je napůl. Kapustu nakrájíme na slabé proužky, očištěnou mrkev, celer a petržel s bramborami nastrouháme nahrubo.
 - 
                                2
V hrnci rozehřejeme sádlo, přisypeme všechnu zeleninu, orestujeme, zasypeme moukou, promícháme s tukem a smažíme, až mouka zrůžoví. Zalijeme horkou vodou, metlou dobře promícháme, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme deset minut. Nakonec přilijeme mléko, ochutíme polévkovým kořením, necháme projít varem a můžeme podávat.