Kynutý cop s meruňkovo-marcipánovou nádivkou
Suroviny
- 1 kostka Droždí
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Cukr krupice
 - 100 g Tuk
 - 200 g Meruňky sušené
 - 200 g Marcipánová hmota surová
 - 125 ml Sójový nápoj
 - 500 ml Voda pitná
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 3 polévková lžíce Sójový nápoj
 - 2 polévková lžíce Brandy apricot
 - 2 polévková lžíce Džem meruňkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 397 kcal
 - Sacharidy 62 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 176 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 79.7 mg
 - Draslík 300.4 mg
 - Vláknina 5400 mg
 - Vitamín A 5400 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
125 ml sójového nápoje mírně zahřejeme v rendlíku. Mouku smícháme se sušeným droždím, vanilkovým cukrem a solí. Přidáme sójový nápoj, tuk, vejce a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme a necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
 - 
                                2
Vodu si přivedeme k varu, vhodíme do ní sušené meruňky, promícháme a vodu ihned stáhneme. Meruňky si ve vodě necháme máčet asi 30 minut. Poté je necháme okapat na sítu a nasekáme najemno. Promícháme s marcipánovou hmotou, dvěma lžícemi sójového nápoje, meruňkovou brandy a džemem.
 - 
                                3
Těsto znovu dobře propracujeme, vytvarujeme z něj váleček a rozdělíme ho na tři stejné díly. Na vále vytvarujeme z každého dílu obdélník o velikosti asi 20 x 40 cm. Každý obdélník rovnoměrně potřeme třetinou meruňkové nádivky. Pláty těsta srolujeme z delší strany asi na 40 cm dlouhou roládu. Všechny tři rolády spleteme v cop, konce pevně přitiskneme a zahrneme dospodu.
 - 
                                4
Plech vyložíme pečícím papírem a kynutý cop na něj položíme. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 20 minut.
 - 
                                5
Žloutek smícháme s jednou lžící sójového nápoje a cop směsí potřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 175°C asi 40 - 45 minut. Po 25 minutách pečení cop zakryjeme alobalem, aby příliš nezhnědl.
 - 
                                6
Po dopečení necháme cop trochu vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme čerstvý.