Florentská zapékaná vejce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Sýr Parmezán
  • 100 g Žampiony čerstvé
  • 300 g Špenátový protlak mražený
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 0.25 l Mléko polotučné
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 318 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 454 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 279.8 mg
  • Draslík 398.7 mg
  • Vláknina 6184 mg
  • Vitamín A 6184 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.2 mg
  • Vitamín E 3.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čtyři ploché zapékací formičky lehce vymažeme tukem. Žampiony očistíme a nakrájíme je na plátky. Špenát necháme dobře okapat.

  • 2

    V pánvi rozpustíme máslo a žampiony na něm asi 3 minuty podusíme. Pak přidáme mouku, pepř, sůl a mletý muškátový oříšek.

  • 3

    Ke směsi postupně přiléváme mléko a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Pak přidáme okapaný špenát a vše promícháme. Směs rozdělíme do formiček tak, aby střed zůstal volný. Povrch posypeme lžící nastrouhaného parmazánu.

  • 4

    Do středu v každé formičce rozklepneme vejce a nasypeme zbytek sýra. Vložíme je do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 15-18 minut, až vejce ztuhnou. Podáváme v miskách horké.

Komentáře k receptu