Koláč s vařenými brambory a camembertem
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
 - 25 g Sádlo škvařené
 - 600 g Brambory
 - 320 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Rajčata
 - 1 ks Rajčata sušená sterilovaná
 - 10 ks Olivy zelené
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1107 kcal
 - Sacharidy 104 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 782 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 234.9 mg
 - Draslík 2053.4 mg
 - Vláknina 25068 mg
 - Vitamín A 25068 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 104.9 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 50.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme vejce, sůl, máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky, potom rukama, vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodinu.
 - 
                                2
Omyté brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě, scedíme, oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme do mísy.
 - 
                                3
Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Sušená rajčata nakrájíme na kostičky. Sýr camembert pokrájíme též na kostičky. Zelené nakládané olivy rozpůlíme. Všechny pokrájené ingredience přidáme k bramborám, ochutíme solí, pepřem, majoránkou a dobře promícháme.
 - 
                                4
Těsto rozdělíme na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta na pomoučeném vále vyválíme placku asi 2 mm silnou a vyložíme jí olejem vymazanou formu, kterou naplníme bramborovou směsí. Z menšího dílu vyválíme placku tak velkou, jako je průměr koláčové formy, kterou pak koláč zakryjeme, rukama víko přitlačíme, aby vyšel vzduch, okraje většího těsta přeložíme dovnitř a povrch potřeme žloutkem. Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 45 minut.
 - 
                                5
Upečený koláč s bramborami a sýrem nakrájíme na porce a podáváme s pokrájenými rajčaty.