Karamelová celerová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 250 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 250 g Pórek
  • 200 g Tuřín
  • 200 g Petržel kořen
  • 200 g Čekanka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Libeček
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Kmín mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno růžové
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 540 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 80 g
  • Sodík 2541 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 30 mg
  • Draslík 1016.4 mg
  • Vláknina 34952.9 mg
  • Vitamín A 34952.9 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 97 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Celer, cibuli a čekanku očistíme, omyjeme a pokrájíme na nudličky.

  • 2

    V hrnci zpěníme máslo a cibuli, přidáme 1 lžíci třtinového cukru a za stálého míchání jej zkaramelizujeme, přimícháme a dusíme 3-5 minut zeleninu a zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu. Celerové omyté lístky otrháme od stonku a odložíme na ozdobu.

  • 3

    Dochutíme solí a mletým kmínem.

  • 4

    Vaříme přibližně 5 minut, ozdobíme každou porci celerovými lístky a podáváme.

  • 5

    Zeleninový bujon [30258]:

  • 6

    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

  • 7

    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

  • 8

    Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

  • 9

    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

  • 10

    Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

  • 11

    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu