Sedlácký páj
Suroviny
- 750 g Brambory
 - 120 g Cibule
 - 45 g Máslo čerstvé
 - 45 g Máslo čerstvé
 - 45 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 500 g Mrkev kořen
 - 5 g Sůl
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 40 g Petržel - nať
 - 5 g Paprika mletá sladká
 - 500 g Petržel kořen
 - 60 ml Mléko polotučné
 - 150 ml Mléko polotučné
 - 300 ml Vývar zeleninový
 - 10 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 558 kcal
 - Sacharidy 67 g
 - Tuky 314 g
 - Sodík 1416 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 47 g
 - Cholesterol 33.6 mg
 - Draslík 1803.8 mg
 - Vláknina 31853.8 mg
 - Vitamín A 31853.8 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 217.7 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 42.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nakrájenou petržel a mrkev povaříme 5 minut ve vývaru. Procedíme a vývar uschováme. Do zapékací mísy dáme olej, přidáme zeleninu a polovinu česneku. Pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
 - 
                                2
Brambory a česnek uvaříme ve slané vodě 15-20 minut doměkka. Procedíme. Přidáme 30 g másla a mléko. Rozmačkáme na bramborovou kaši, osolíme a opepříme.
 - 
                                3
Petrželová omáčka: v malém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku
 - 
                                4
a připravíme světlou jíšku. Přiléváme mléko a vývar a dobře povaříme, až je omáčka hustá. Potom okořeníme petrželkou, solí a pepřem.
 - 
                                5
Na zeleninu nalijeme omáčku. Pokryjeme ji kaší, rozdělíme zbytky másla a pečeme 20 minut. Ihned podáváme. Pokrm můžeme posypat paprikou.