Dýňový chléb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 500 g Dýně
  • 500 g Mouka pšeničná hladká
  • 500 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Droždí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 376 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 445 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 433.7 mg
  • Vláknina 1216 mg
  • Vitamín A 1216 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dýni oloupeme a odstraníme z ní semínka (které si ponecháme stranou), poté nakrájíme na několik větších kusů. Ty dáme do půl litru osolené vody, kde cca 20 minut dýni vaříme do měkka. Zcedíme, ale vodu z dýně nevyléváme a ponecháme si ji. Dýni rozmačkáme do kaše, popřípadě rozmixujeme.

  • 2

    Do mísy nasypeme droždí a zalijeme ho 60 ml vlažné vody z dýně a počkáme, až se droždí ve vodě dokonale rozpustí. Poté do mísy přidáme mouku, sůl a přilijeme 100 ml dýňové vody a samotnou dýňovou kaši. Pokud je těsto stále příliš drobivé, přidáváme vodu.

  • 3

    Těsto poté vyklopíme na pracovní stůl a pořádně hněteme alespoň pět minut. Poté dáme zpět do mísy a počkáme hodinu, než těsto vykyne. Z těsta pak vytvarujeme bochník chleba a posypeme dýňovými semínky. Přeneseme na plech a necháme dalších 30 minut kynout. Pak už jen stačí dát do předehřáté trouby a nechat 40 minut péct při teplotě 220 stupňů.

Komentáře k receptu