Višňový tažený štrůdl
Suroviny
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Piškoty dětské kulaté
 - 500 g Višně
 - 2 kávová lžička Rum
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 0.5 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 382 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 33 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 42 mg
 - Draslík 127.3 mg
 - Vláknina 4140.6 mg
 - Vitamín A 4140.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.5 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté zralé višně necháme v sítu okapat, poté je vypeckujeme a dáme do mísy. Vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky a odložíme je do misky.
 - 
                                2
Do další mísy prosejeme téměř všechnu hladkou mouku, přidáme k ní špetku soli, vejce, lžíci cukru, lžíci citrónové šťávy a 4 lžíce teplé vody a vše promícháme. Těsto dáme na zbytkem mouky pomoučený vál a rukama ho dobře propracujeme na vláčné těsto, které se nebude lepit. Uděláme bochánek, zakryjeme ho nahřátým kastrolkem a necháme ho prohřát. Poté těsto rozválíme, přeneseme ho na větší čistou utěrku a pomocí hřbetů rukou ho tence vytahujeme. Posypeme ho rozdrobenými piškoty, pokropíme máslem (2 lžíce) a rozložíme na něj višně s ořechy. Před zavinováním boční okraje štrůdlu přehneme dovnitř (minimálně 3 cm). Postupně, pomocí utěrky štrůdl zavinujeme a těsto průběžně potíráme rozpuštěným máslem (2 lžíce). Opatrně ho přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme zbytkem másla a dáme ho do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme ho při 190°C-200°C přibližně 25-35 minut dozlatova.
 - 
                                3
Těsně před dopečením si v rendlíku ohřejeme 0.5 dl smetany, přidáme do ní 1/2 vanilkového cukru 1-2 lžičky rumu a promícháme. Teplý závin rumovou smetanou a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme ho teplý.