Smetanové voňavé rohlíčky
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 80 g Cukr krupice
 - 40 g Droždí
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Kardamom
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 1 dl Mléko plnotučné
 - 3 dl Mléko plnotučné
 - 1 dl Voda pitná
 - 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Cukr krystal
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 721 kcal
 - Sacharidy 90 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 332 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 92.3 mg
 - Draslík 188.7 mg
 - Vláknina 5785.3 mg
 - Vitamín A 5785.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 451.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnečku ve vlažném mléku rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít. Do mísy dáme hladkou mouku, vejce, sůl, cukr, rozpuštěné vlahé máslo, jemně pomletý kardamom, promícháme a přilijeme vzešlý kvásek. Dolijeme mléko, těsto dobře zpracujeme, poprášíme moukou (1 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme vykynout (přibližně 40 minut).
 - 
                                2
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál. Rozválíme na plát silný přibližně 2 cm, potřeme smetanou, přeložíme a znovu rozválíme. Tentokrát těsto potřeme vlahým rozpuštěným máslem (6 lžic) a postup opakujeme. Vypracujeme a vytvarujeme do válečku o průměru přibližně 6 cm. Nakrájíme na dílky, široké 4 - 5 cm. Z každého vytvarujeme rohlíčků. Dáme je na plech, vyložený pečicím papírem, necháme přibližně 15 minut v teple znovu kynout.
 - 
                                3
V hrnečku v 1dl vody si rozmícháme lžíci cukru. Po vykynutí rohlíčky potřeme cukrovou vodou a hustě posypeme hrubým krystalovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě při 190°C přibližně 25 - 30 minut do zlatova.
 - 
                                4
Smetanové rohlíčky s kardamomem necháme vychladnout a poté je podáváme.