Litevská bramborová kaše s mákem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 547 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 521 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 273.1 mg
 - Draslík 1070.2 mg
 - Vláknina 23375 mg
 - Vitamín A 23375 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.3 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté brambory oloupeme, opláchneme, větší překrájíme, dáme do hrnce, zalijeme vařící osolenou vodou a vaříme je 20-25 minut doměkka. Uvařené brambory scedíme a necháme dobře vypářit. Ještě horké brambory šťouchadlem rozmačkáme, přidáme 1/2 másla, sůl a vařečkou promícháme. Pak za stálého šlehání ručním šlehačem přiléváme vařící mléko.
 - 
                                2
Mezitím celkem 3x přelijeme mák vařící vodou, potřetí necháme mák ve vodě 5 minut, pak vodu slijeme a mák umeleme. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozčtvrtíme.
 - 
                                3
Kaši smícháme s mákem, polijeme máslem a podáváme se čtvrtkami vařených vajec a mlékem.