Espresso muffiny s čepicí
Suroviny
- 60 g Mouka polohrubá
 - 60 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 200 g Lučina Žervé
 - 10 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 75 g Cukr krupice
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 75 ml Káva Espresso
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Broskve
 - 1 ks Cukr skořicový
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Kypřící prášek do pečiva
 - 1.5 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
 - 3 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 98 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 5 g
 - Sodík 16 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 24.6 mg
 - Draslík 26.3 mg
 - Vláknina 449.6 mg
 - Vitamín A 449.6 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.5 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do formiček na 12 kusů muffin vložíme papírové košíčky. Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Přimícháme kukuřičný škrob Maizenu, cukr, špetku soli, rozpuštěné vlahé máslo, celá vejce a uvařený šálek silné, vlažné espresso kávy. Směs promícháme, pomoci elektrického hnětače těsto uhněteme, musí být hladké a vláčné.
 - 
                                2
Košíčky naplníme těstem do dvou třetin a muffiny dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme je asi 15 - 20 minut.
 - 
                                3
Mezitím připravíme krém z čerstvého sýra: do mísy dáme čestvý sýr (např. Lučina žervé krémový, Gervais natur aj.), přimícháme hustou lahůdkovou smetanu, vanilkový cukr, moučkový cukr, 10 g Maizeny a směs vyšleháme do hladkého krému. Omytou oloupanou broskev zbavíme pecky a nakrájíme ji na velmi drobné kostičky, které zamícháme do krému. Když se muffiny pečou 20 minut, vyjmeme je z trouby, opatrně na ně poklademe lžicí krém (utvoříme čepičky) a dáme je na dalších 10 minut dopéct.
 - 
                                4
Upečené muffiny necháme několik minut vychladnout, poté je posypeme skořicovým cukrem a podáváme.