Broskvový nákyp s ovocným krémem
Suroviny
- 300 g Rýže loupaná
 - 600 ml Mléko plnotučné
 - 2.5 ml Mléko plnotučné
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 balení Kompot broskvový
 - 1 balení Puding vanilkový v prášku
 - 1 balení Cukr skořicový
 - 4 polévková lžíce Brusinky sušené
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 609 kcal
 - Sacharidy 96 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 125 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 88 g
 - Cholesterol 211.1 mg
 - Draslík 120.7 mg
 - Vláknina 5364 mg
 - Vitamín A 5364 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 946.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře promytou rýži dáme do hrnce, zalijeme ji mlékem, přimícháme krupicový cukr, špetku soli a rýži uvaříme pomalu pod poklicí doměkka. Vaříme ji přibližně 20 minut.
 - 
                                2
Mezitím si zapneme troubu na 170°C.
 - 
                                3
Velký meruňkový kompot slijeme přes síto, šťávu zachytíme do rendlíku, broskve necháme v sítu okapat. Sušené brusinky promyjeme pod tekoucí vodou a odložíme do misky.
 - 
                                4
Rozklepneme čerstvá vejce a pečlivě oddělíme žloutky od bílků. Žloutky v misce vyšleháme s cukrem do pěny. Z bílku vyšleháme tuhý sníh, který postupně zapracujeme do vyšlehaných žloutků a tento krém zamícháme do vychladlé uvařené rýže. Zapékací mísu vytřeme máslem. Dáme do ní 1/3 rýže, posypeme ji skořicovým cukrem, brusinkami, na ně poklademe broskve, 2/3 rýže a postup opakujeme. Poslední vrsvu nákypu bude rýže. Pak nákyp vložíme do rozehřáté trouby a pečeme ho 35-40 minut dozlatova.
 - 
                                5
Ze šťávy z kompotu si připravíme pudingový krém: 250ml šťávy smícháme s 250ml mléka. Z tohoto množství odebereme 100ml mléka ve kterém rozmícháme 1.5 lžíce cukru a celé balení vanilkového pudingu. Mléko se šťávou přivedeme k varu, do něj zamícháme rozmíchaný pudingový prášek s cukrem a uvaříme sladkokyselý krém.
 - 
                                6
Upečečený nákyp rozdělíme na talíře, porce přelijeme teplým krémem a podáváme.