Lazaně s masem ve vinné omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 190 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Anglická slanina
  • 180 g Hovězí maso mleté
  • 180 g Vepřové maso mleté
  • 400 g Těstoviny Lasagne
  • 140 g Mozzarella
  • 140 g Sýr Parmezán
  • 50 ml Víno červené
  • 120 ml Hovězí vývar základní
  • 120 ml Mléko plnotučné
  • 300 ml Bešamel
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Hřebíček
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1263 kcal
  • Sacharidy 90 g
  • Tuky 158 g
  • Sodík 1493 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 84 g
  • Cholesterol 161 mg
  • Draslík 606.7 mg
  • Vláknina 3838.5 mg
  • Vitamín A 3838.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.3 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 211.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hlubokém rendlíku na oleji restujeme cibuli nakrájenou nadrobno, jeden řapík celeru drobně pokrájeného, na kostičky nakrájenou mrkev, slaninu, mleté hovězí i vepřové maso. Maso dobře promícháme, aby v něm nezůstaly hrudky.

  • 2

    Po deseti minutách do masa vlijeme víno a na mírném plameni necháme probublávat, až směs zhoustne. Poté přidáme zhruba dvě třetiny vývaru a opět necháme zredukovat. Do zbylého vývaru vmícháme rajčatový protlak a přidáme k masu. Směs osolíme, opepříme, přidáme koření a vlijeme horké mléko. Řádně promícháme a na mírném plameni vaříme asi hodinu a půl. Poté ze směsi odstraníme bobkový list, hřebíček a odstavíme.

  • 3

    Nachystáme si bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme.

  • 4

    Připravíme si velkou zapékací mísu, vymažeme ji máslem, vyložíme vrstvou nevařených lazaní, překryjeme je částí masové směsi, na ni vlijeme díl bešamelu a zasypeme mozarellou pokrájenou na drobné kostičky a nastrouhaným parmezánem. Takto vrstvíme do vyčerpání všech ingrediencí. Poslední vrstvou bude bešamel posypaný sýry a plátky másla. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme zhruba půl hodiny, dokud povrch nezezlátne. Ihned podáváme.

Komentáře k receptu