Velikonoční hlavička s vepřovým masem a bylinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Žemle tmavá
  • 500 g Žemle tuková
  • 250 g Vepřový bok uzený
  • 500 g Vepřová plec
  • 50 g Droždí
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Majoránka
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Cukr krupice
  • 2 špetka Nové koření mleté
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.7 l Voda pitná
  • 3 dl Mléko čerstvé polotučné
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 0.5 polévková lžíce Libeček
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 988 kcal
  • Sacharidy 109 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 1381 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 328 mg
  • Draslík 724.8 mg
  • Vláknina 8565.3 mg
  • Vitamín A 8565.3 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.8 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou plec a uzený prorostlý bůček omyjeme, osušíme. Plec a bůček, každé maso zvlášť, dáme do hrnců a zalijeme vodou. Na uzený bůček přilijeme 5-7 dl vody s 0,5-1 lžičkou soli. Vepřovou plec zalijeme 1 litrem vody s 1,5 lžičkou soli. Vaříme je pomalu pod poklicemi doměkka přibližně 60 minut.

  • 2

    Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na kostičky a dáme je do mísy. Pažitku, petrželku a libeček omyjeme, drobně pokrájíme a přimícháme do mísy k masu. Přidáme majoránku, pepř, muškátový oříšek, mleté nové koření a 6 žloutků.

  • 3

    Žemle nakrájíme na kostičky, dáme je do mísy a zalijeme je vývarem z masa (přibližně 5-7,5 dl), aby nasákly. Pak nasáklé žemle smícháme s masem a všemi ingrediencemi.

  • 4

    Do misky rozdrobíme droždí, přilijeme mléko s cukrem a necháme vzejít kvásek, který přidáme do nádivky a promícháme. Nádivku ochutíme prolisovaným česnekem, dosolíme podle chuti (1-2 lžičky) a znovu důkladně promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do nádivky.

  • 5

    Zapékací mísu vytřeme důkladně sádlem, vysypeme ji strouhankou a naplníme hlavičkou - nádivkou.

  • 6

    Pečeme v předehřáté troubě při 190 - 200 °C dozlatova přibližně 30-40 minut.

  • 7

    Nádivku nakrájíme na porce a podáváme ji teplou i studenou.

Komentáře k receptu