Květákovo rajčatový nákyp

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 400 g Rajčata
  • 200 g Sýr Parmezán
  • 300 g Šunka uzená
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 3 ml Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 l Mléko polotučné
  • 2 l Voda pitná
  • 1 kg Květák
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 862 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 1096 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 99 mg
  • Draslík 1084.6 mg
  • Vláknina 14677.8 mg
  • Vitamín A 14677.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 139.4 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Květák opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Rozdělíme růžičky a uvaříme je v horké a osolené vodě. Potom je scedíme a necháme okapat. Rajčata spaříme horkou vodou, potom je přelijeme studenou a oloupeme. Oloupaná rajčata nakrájíme na malé kousky.

  • 2

    V pánvi na rozpáleném másle zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli, kterou zaprášíme moukou. Do pánve za stálého míchání pomalu přiléváme mléko a uvaříme hustou omáčku. Postupně přidáme tymián, sůl, pepř, jemně nastrouhaný muškátový oříšek a chvilku prohřejeme. Nakonec do omáčky vmícháme polovinu nastrouhaného sýru, zamícháme a stáhneme ze sporáku.

  • 3

    Uzenou šunku nakrájíme na plátky a spolu s květákem a rajčaty pokládáme na dno zapékací formy. Následovně zeleninu přelijeme omáčkou a povrch posypeme zbylým nastrouhaným sýrem.

  • 4

    Zapékací formu dáme do horké trouby a pokrm pečeme asi tak 30-40 minut. Sýr na povrchu má být opečený do hněda. Hotový nákyp vytáhneme z trouby, necháme odpočinout a krájíme na úhledné porce.

Komentáře k receptu