Bůčková tlačenka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Chléb samožitný
  • 500 g Kabanos
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 4 stroužek Česnek
  • 4.5 l Voda pitná
  • 1 kg Vepřový bok
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 0.5 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • 0.5 polévková lžíce Koření zabíjačkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1336 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 116 g
  • Sodík 397 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 283.6 mg
  • Draslík 384.4 mg
  • Vláknina 522 mg
  • Vitamín A 522 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.8 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uvaříme vajíčka natvrdo. Vaříme je v 5 dl vody 10 minut. Vychladlá vejce oloupeme a pokrájíme na kostičky.

  • 2

    Točený měkký salám Kabanos (nebo Slovenský točený) sloupneme ze střívka a pokrájíme na kostky o rozměru 1.5 x 1.5 cm. Česnek prolisujeme.

  • 3

    Bůček omyjeme, nakrájíme na kostky a pomeleme. Dáme do mísy, přidáme sůl, pepř, majoránku, česnek, nastrouhaný muškátový oříšek a zabíjačkové koření. Směs dobře promícháme, pak do ni přimícháme vejce se salámem. Touto masovou směsí naplníme tlačenkové střevo a dobře uzavřeme. Dáme je do hrnce s 2-4 litry vody, je důležité, aby tlačenka byla celá ponořená ve vodě. Vaříme ji při mírné teplotě 90 minut. Po uvaření vyjmeme z vody a necháme vychladnout. (Střevo nepropichujeme).

  • 4

    Z vychladlé tlačenky odstraníme střevo (obal), nakrájíme ji na plátky, rozdělíme na porce, posypeme sladkou a pálivou paprikou a podáváme s chlebem.

Komentáře k receptu