Roláda z vepřového bůčku s berlínskou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Zelenina kořenová
  • 100 g Švestky sušené
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Jablka
  • 1 ks Masox
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Zázvor mletý
  • 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 dl Voda pitná
  • 1 kg Vepřový bok
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1573 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 137 g
  • Sodík 141 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 192.5 mg
  • Draslík 738.1 mg
  • Vláknina 8871 mg
  • Vitamín A 8871 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.1 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jablko oloupeme a nakrájíme na plátky. Sušené švestky vypeckujeme. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a velmi najemno nakrájíme. Masox rozmícháme ve vodě a směs necháme v hrnku na ohni přejít varem.

  • 2

    Vepřový bůček vykostíme a rozřízneme naplocho tak, aby vznikl velký plát masa, který rozklepeme, opepříme, osolíme a lehce posypeme zázvorem. Na něj rozprostřeme plátky jablka a sušené švestky, zabalíme a převážeme pevnou nití, případně spojíme grilovacími jehlami.

  • 3

    Do pekáče rozložíme kosti z bůčku, podlijeme je trochou vody, položíme na ně roládu a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. Přibližně po 20 minutách přidáme nakrájenou zeleninu. V průběhu pečení roládu podléváme vývarem z Masoxu a poléváme vypečenou šťávou.

  • 4

    Měkkou roládu z pekáče vyjmeme, zbylou šťávu rozmixujeme nebo přecedíme a na ohni přivedeme do varu. Za stálého míchání přilijeme smetanu a zaprášíme ji moukou. Pak ještě chvíli vaříme a mícháme, než zhoustne.

  • 5

    Roládu nakrájíme na plátky, které dáme do omáčky a vše prohřejeme.

  • 6

    Podáváme s bramborami, přelité hustou šťávou.

Komentáře k receptu