Vepřová šunka s chutí broskví

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 195 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 2 špetka Skořice mletá
  • 1.5 dl Džus broskvový
  • 0.5 dl Koňak Armaňak
  • 3 kg Vepřová kýta
  • 1 šálek Cukr třtinový
  • 3 polévková lžíce Džem broskvový
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 657 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 225 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 167.5 mg
  • Draslík 883.1 mg
  • Vláknina 364.9 mg
  • Vitamín A 364.9 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.7 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřové maso z kýty omyjeme, osušíme, opatrně odkrojíme kůži, na několika místech ho nařízneme maximálně 5 mm hluboko a osolíme ho.

  • 2

    Připravíme šťávu, se kterou budeme šunku potírat během pečení:

  • 3

    Do pánve dáme 3 lžíce broskvového džemu, 2 lžíce medu, 1 šálek (2 dl) třtinového cukru, 0,5 dl Armaňaku, 1,5 dl broskvového džusu a 2 špetky skořice. Na mírném ohni směs mícháme tak dlouho, až se rozpustí cukr a med.

  • 4

    Maso položíme na rošt s pekáčem. Celou kýtu potřeme broskvovou směsí a pečeme ji 20 minut při 200 °C. Když maso začne nabírat zlatou barvu (velmi často kýtu potíráme), snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dalších 70 minut. Potíráme ji přibližně každých 10 minut.

  • 5

    Abychom zjistili, že je šunka dostatečně upečená, propíchneme ji špejlí - když bude vytékat čistá šťáva, je kýta hotová. Vyjmeme ji z trouby, dáme na mísu a necháme ji 20 minut odpočinout. Pak ji dáme do chladničky rychle vychladit.

  • 6

    Vychlazenou šunku nakrájíme na porce a podáváme ji s přílohami podle chuti.

Komentáře k receptu