Vepřová šunka s chutí broskví
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 657 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 37 g
- Sodík 225 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 167.5 mg
- Draslík 883.1 mg
- Vláknina 364.9 mg
- Vitamín A 364.9 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Vepřové maso z kýty omyjeme, osušíme, opatrně odkrojíme kůži, na několika místech ho nařízneme maximálně 5 mm hluboko a osolíme ho. 
- 
                                2Připravíme šťávu, se kterou budeme šunku potírat během pečení: 
- 
                                3Do pánve dáme 3 lžíce broskvového džemu, 2 lžíce medu, 1 šálek (2 dl) třtinového cukru, 0,5 dl Armaňaku, 1,5 dl broskvového džusu a 2 špetky skořice. Na mírném ohni směs mícháme tak dlouho, až se rozpustí cukr a med. 
- 
                                4Maso položíme na rošt s pekáčem. Celou kýtu potřeme broskvovou směsí a pečeme ji 20 minut při 200 °C. Když maso začne nabírat zlatou barvu (velmi často kýtu potíráme), snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dalších 70 minut. Potíráme ji přibližně každých 10 minut. 
- 
                                5Abychom zjistili, že je šunka dostatečně upečená, propíchneme ji špejlí - když bude vytékat čistá šťáva, je kýta hotová. Vyjmeme ji z trouby, dáme na mísu a necháme ji 20 minut odpočinout. Pak ji dáme do chladničky rychle vychladit. 
- 
                                6Vychlazenou šunku nakrájíme na porce a podáváme ji s přílohami podle chuti. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        