Slaný koláč s vepřovým masem
Suroviny
- 450 g Vepřové maso mleté
 - 80 g Sýr Čedar
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Majoránka
 - 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
 - 2 ks Šalotka
 - 2 ks Česnek
 - 2 dl Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 0.13 polévková lžíce Olej sezamový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 452 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 491 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 102 mg
 - Draslík 650 mg
 - Vláknina 459.5 mg
 - Vitamín A 459.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.5 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a 2 lžícemi minerální vody.
 - 
                                2
Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                3
Šalotky s česnekem očistíme a drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme olej a cibuli s česnekem zpěníme dorůžova. Přidáme vepřové mleté maso, podle chuti sůl, černý pepř, majoránku, mletý zázvor, vše promícháme a restujeme asi 3-4 minuty. Pak přilijeme 2 dl vody a pod pokličkou maso dusíme 30 minut.
 - 
                                4
Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto rozdělíme na 2 části. Jednu část položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Těsto by mělo být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu a těsto položíme bez pečícího papíru do formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy.
 - 
                                5
Na povrch připraveného koláče rozprostřeme masovou náplň. Rozválíme z druhé části těsta druhou placku, položíme ji na náplň. Okraje stlačíme k sobě, povrch těsta propíchneme na několika místech vidličkou a koláč dáme do předehřáté trouby na 220 °C péct. Po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a koláč pečeme ještě 25-30 minut. Pečeme dozlatova. Koláč podáváme ihned horký.