Koláč s masem a dušeným zelím
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 80 g Slanina vepřová
 - 500 g Zelí hlávkové bílé
 - 250 g Vepřové maso mleté
 - 250 g Hovězí maso mleté
 - 60 g Hera
 - 140 g Mouka pšeničná hladká
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Ocet vinný
 - 1 kávová lžička Ocet vinný
 - 5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 špetka Sůl
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.5 dl Voda pitná
 - 2 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 374 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 179.5 mg
 - Draslík 505 mg
 - Vláknina 11347.4 mg
 - Vitamín A 11347.4 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.7 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé zelí očistíme, hlávku rozkrojíme, odstraníme košťál a zelí pokrájíme na tenké nudličky. Slaninu pokrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozpálíme 1 lžíci oleje a slaninu osmažíme dozlatova. Pak na ni dáme pokrájené zelí, přimícháme k němu 1 lžičku soli, 0.5 lžičky pepře, 1.5 lžičky cukru, 1 bobkový list a 0.5 dl vody. Zelí promícháme a pod poklicí dusíme 10-15 minut doměkka. Pak poklici odkryjeme a zelí vydusíme ze zbytku vody. Zelí dochutíme solí, 1 lžičkou octa a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Cibuli s česnekem očistíme a drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme olej a cibuli s česnekem zpěníme a osmažíme dorůžova. Přidáme mleté vepřové a hovězí maso, podle chuti sůl (asi 1 lžička), čerstvě pomletý pepř 4 barev a kmín. Vše promícháme a orestujeme asi 4 minuty. Pak přilijeme 2 dl vody a pod pokličkou maso dusíme 30 minut.
 - 
                                3
Připravíme těsto. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 60 g měkkého másla s 60 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto promícháme vidličkou, přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou octa a s 2 lžícemi studené vody.
 - 
                                4
Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                5
Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto rozdělíme na 2 části. Jednu část položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu a těsto dáme do formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy, těsto propíchneme na několika místech vidličkou. Potom vyválíme stejným způsobem druhý plát těsta.
 - 
                                6
Na povrch připraveného koláče rozprostřeme podušené sladké zelí, na ně položíme masovou náplň. Druhé těsto položíme na náplně. Okraje těsta stlačíme k sobě, povrch těsta propíchneme na několika místech vidličkou, potřeme rozšlehaným vajíčkem a koláč dáme do předehřáté trouby na 220°C péct. Po 10 minutách snížíme teplotu na 170°C a koláč pečeme ještě 25-30 minut. Pečeme dozlatova. Koláč podáváme horký.