Zapečené těstoviny se slaninou
Suroviny
- 60 g Anglická slanina
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 120 g Žampiony čerstvé
 - 300 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 450 g Vepřové maso mleté
 - 230 g Těstoviny Penne
 - 140 g Mozzarella
 - 125 ml Víno bílé
 - 600 ml Mléko polotučné
 - 2 kávová lžička Šalvěj čerstvá
 - 1 ks Cibule
 - 0.5 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Česnek
 - 2 ks Bobkový list
 - 12 ks Pepř černý celý
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Muškátový květ
 - 3 l Voda pitná
 - 0.04 polévková lžíce Olej olivový
 - 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1541 kcal
 - Sacharidy 184 g
 - Tuky 56 g
 - Sodík 697 mg
 - Bílkoviny 65 g
 - Uhlovodany 52 g
 - Cholesterol 114.4 mg
 - Draslík 715.9 mg
 - Vláknina 20538.2 mg
 - Vitamín A 20538.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.5 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C. Do hlubší pánve si dáme rozehřát olej, do kterého přidáme narobno nakrájenou cibuli, česnek a mrkev. Za stálého míchání orestujeme 5 minut. Vložíme na menší kostičky nakrájenou slaninu a opékáme dalších 5 minut. Potom přidáme na menší kousky nakrájené žampiony a za občasného míchání opékáme 2 minuty. Poté vložíme mleté maso, opět mícháme a opékáme dokud maso nezmění barvu. Vložíme nakrájená rajčata i se šťávou, bílé víno a nadrobno nakrájenou šalvěj. Osolíme, opepříme a za občasného míchání přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a pod pokličkou dusíme 30 minut.
 - 
                                2
Mezitím si do velkého hrnce s osolenou vařící vodou dáme vařit těstoviny asi na 8 minut. Když už je směs hotová, nalijeme ji do větší zapékací mísy. Do bešamelové omáčky vmícháme na kostičky nakrájenou mozzarellu a nastrouhaný parmezán. Scedíme těstoviny a smícháme je s bešamelovo-sýrovou směsí a dáme na masovou směs do zapékací mísy. Nakonec posypeme parmezánem a dáme do trouby péct na 30 minut.
 - 
                                3
Bešamelová omáčka s cibulí [42787]:
 - 
                                4
Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše mírně zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme a přikryté necháme odstát 10 minut. Potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a celé 1 minutu zahříváme. Poté přiléváme přecezené mléko a spolu takto za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.