Pečená roláda ze selete s křupavou kůrčičkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Petržel - nať
  • 50 g Šalvěj čerstvá
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 kg Vepřová plec
  • 6 polévková lžíce Olej olivový
  • 6 polévková lžíce Vývar drůbeží
  • 2 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 780 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 594 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 177.5 mg
  • Draslík 975.6 mg
  • Vláknina 11932.8 mg
  • Vitamín A 11932.8 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33.6 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Prolisujeme česnek, nameleme pepř, otrháme lístky ze svazku šalvěje a svazku ploché petrželky a připravíme nastrouhanou kůru z jednoho citronu.

  • 2

    Plát masa ze selete vykostěného od řezníka rozprostřeme na prkénko kůží dospod a do masa uděláme mělké zářezy.

  • 3

    Do masa vetřeme česnek, osolíme hrubou mořskou solí, okořeníme pepřem a posypeme strouhanou citrónovou kůrou. Do středu plátu masa rozprostřeme po celé délce bylinky, plát pevně zavineme do rolády, kterou pak dobře převážeme potravinářským motouzem.

  • 4

    Roládu potřeme olejem a na pekáči ji vložíme do trouby předehřáté na 220 °C, při této teplotě ji pečeme 20-25 minut. V polovině doby pečení roládu přelijeme na pánvi předehřátým horkým olejem, na kůži se potom při pečení objeví praskající puchýřky a kůrka bude křupavější. Upečená roláda musí zůstat uvnitř růžová a povrch zlatý a křupavý.

  • 5

    Do pekáče vlijeme trochu horkého vývaru nebo vody, výpek s ním prohřejeme a šťávu slijeme. Hotovou roládu zbavíme motouzu, nakrájíme na porce a rozdělíme na talíře.

  • 6

    Plátky rolády servírujeme přelité šťávou, vhodnou přílohou je bramborová kaše a vařená brokolice.

Komentáře k receptu