Turýnské hovězí
Suroviny
- 180 g Cibule
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Mrkev kořen
 - 60 g Slanina vepřová
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 20 g Petržel - nať
 - 5 g Majoránka
 - 300 g Celer řapíkatý
 - 500 g Passata (drcená rajčata)
 - 150 ml Víno červené
 - 500 ml Hovězí vývar základní
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 kg Hovězí maso přední
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 532 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 138 g
 - Sodík 963 mg
 - Bílkoviny 49 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 132.2 mg
 - Draslík 1055.1 mg
 - Vláknina 11286 mg
 - Vitamín A 11286 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.2 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hlubokém pekáči rozehřejeme olej, přidáme nakrájené kostky hovězího, kostičky slaniny 2-3 minuty je středně zprudka dohněda smažíme. Děrovanou naběračkou je vyjmeme.
 - 
                                2
Do pekáče nasypeme nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji několik minut smažíme, až změkne, ale ještě nemění barvu.
 - 
                                3
Vsypeme mouku, mícháme a dobře ji osmažíme. Přidáme passatu, vývar, červené víno, vaříme a mícháme, až omáčka zhoustne. Do pekáče vrátíme maso, přidáme celer, mrkev, česnek, majoránku, sůl, pepř a znovu přivedeme k varu.
 - 
                                4
Zakryjeme a 2 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160 °C, až maso změkne. Ochutnáme, přisolíme, připepříme, ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme.