Velikonoční noky - štorchany s brynzou a slaninou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
 - Sacharidy 51 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 735 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 40.3 mg
 - Draslík 704.5 mg
 - Vláknina 11043.4 mg
 - Vitamín A 11043.4 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.2 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1370 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem omyjeme 400 g brambor,dáme je do litru vody a vaříme doměkka asi 20 minut. Slijeme je, druhý den oloupeme a jemně nastrouháme.
 - 
                                2
Omyjeme a oloupeme 400 g syrových brambor, jemně je nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu a smícháme s vařenými bramborami. Přidáme podle potřeby 0.5-1 dl horkého mléka, na kostičky nakrájené rohlíky, sůl, pepř a těsto dobře promícháme. Těsto by mělo být polotuhé.
 - 
                                3
V hrnci přivedeme k varu 1 litr mléka s 1.5 lžičkou soli. Z těsta pomocí dvou lžic vykrajujeme noky - štorchany, které vhazujeme do pomalu vařícího osoleného mléka. Jeden štorchan vyjmeme a roztrhneme vidličkou, je-li uvařený. (Vaříme je přibližně 2-4 minuty.)
 - 
                                4
Slaninu pokrájíme na kostičky. V pánvi vysmažíme slaninu na zlaté škvarky, pak k nim přidáme 2 lžíce sádla.
 - 
                                5
Uvařené štorchany vyjmeme drátěnou naběračkou, necháme okapat a na talířích je zalijeme horkým sádlem se škvarky, ozdobíme rozdrobenou brynzou a podáváme.