Šumavské bramborové knedlíky plněné škvarky
Suroviny
- 800 g Brambory
 - 250 g Mouka pšeničná hrubá
 - 200 g Vepřové škvarky
 - 350 g Zelí kysané
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 0.01 kávová lžička Sádlo škvařené
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Sůl
 - 2.5 l Voda pitná
 - 1 l Voda pitná
 - 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 716 kcal
 - Sacharidy 86 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 895 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 129.6 mg
 - Draslík 1155.4 mg
 - Vláknina 19299.7 mg
 - Vitamín A 19299.7 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 61.3 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme 3 cibule, které drobně pokrájíme. V pánvi na 1 lžičce sádla 1 cibuli zpěníme, přidáme k ní nadrobno pokrájené škvarky, dochutíme je solí a krátce orestujeme. Přimícháme strouhanku a odstavíme z plotny, směs dáme do misky, pánev očistíme a dáme do ní máslo. Když je správně rozehřáté, dáme na něj 2 drobně pokrájené cibule a osmažíme je.
 - 
                                2
Omyté brambory vložíme do 1 l vody a uvaříme je ve slupce. Vaříme je 20-25 minut. Uvařené brambory slijeme, necháme vychladnout, potom je oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme k nim sůl, hrubou mouku, vejce, rozpuštěné vlahé sádlo a majoránku. Bramborovou směs dobře promícháme, dáme na pomoučený vál a rukama těsto uhněteme. Podle potřeby, pokud by těsto bylo řidší, přidáme mouku. Těsto vyválíme na placku o síle 1 cm. Těsto rozkrájíme na čtverce, na každý čtverec klademe lžičkou škvarkovou nádivku. Utvoříme malé kulaté knedlíky.
 - 
                                3
Ve větším hrnci přivedeme k varu 2.5 l vody s 1 lžičkou soli. Knedlíky opatrně vkládáme do vroucí vody a pomalu je vaříme 10-12 minut. Občas je promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu.
 - 
                                4
Uvařené knedlíky vyjmeme sítem, rozdělíme je na talíře, posypeme osmaženou cibulí a podáváme horké s kysaným zelím.