Dušené hovězí maso s jalovcem
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 100 g Slanina vepřová
 - 30 g Mouka pšeničná hladká
 - 60 ml Olej rostlinný
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 3 ks Bobkový list
 - 8 ks Jalovec
 - 1 l Hovězí vývar základní
 - 1.2 kg Hovězí maso přední
 - 5 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 834 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 50 g
 - Sodík 1041 mg
 - Bílkoviny 63 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 176.8 mg
 - Draslík 1030.9 mg
 - Vláknina 1622.8 mg
 - Vitamín A 1622.8 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.9 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Špek a cibuli nakrájíme nahrubo. Jalovec rozdrtíme nahrubo.
 - 
                                2
V kastrolu na oleji ze všech stran osmažíme maso dozlatova, vyjmeme z pánve a odložíme. Do výpeku přidáme slaninu, cibuli a osmažíme. Poté přidáme jalovec, bobkový list a za stálého míchání minutu smažíme. Cibuli zalijeme vývarem, vložíme maso a pod poklicí dusíme na mírném plameni zhruba 1:45 hodiny. Během dušení občas zamícháme.
 - 
                                3
V mezičase z másla a mouky usmažíme středně tmavou jíšku.
 - 
                                4
Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Do omáčky zašleháme jíšku a citronovou šťávu. Na mírném plameni za stálého míchání vaříme 15 minut. Před podáváním omáčku osolíme, opepříme, zjemníme máslem a vrátíme do ní maso a prohřejeme, už nevaříme.