Šumavské zelí se skořicí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 800 g Zelí hlávkové červené
  • 150 g Špek
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Cibule
  • 5 ks Hřebíček
  • 1 ks Skořice celá
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 370 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 242 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 4.8 mg
  • Draslík 484.4 mg
  • Vláknina 16585 mg
  • Vitamín A 16585 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 93.5 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou hlávku červeného zelí rozkrojíme, vykrojíme košťál, z velkých listů odstraníme velká žebra a zelí pokrájíme do mísy na nudličky. Přidáme k němu sůl, pepř, kmín, cukr a důkladně ho promícháme a promačkáme. Tak ztratí na objemu.

  • 2

    Špek pokrájíme na kostičky, očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno.

  • 3

    V hlubším hrnci vysmažíme kostičky špeku dozlatova, vyjmeme je z omastku a odložíme stranou. Na zbylém omastku zpěníme cibuli, přidáme k ní ochucené zelí, celou skořici, hřebíček, lžíci octu a lžíci másla a lžíci vody. Zelí promícháme a pod poklicí dusíme asi 15 minut. Podle chuti ještě zelí dochutíme solí, cukrem i octem a ještě ho dusíme asi 5-7 minut. Nakonec ze zelí vyjmeme skořici a pokud možno i hřebíček, přimícháme vypečené kostičky špeku. Pokud by jsme chtěli mít zelí hustší, slijeme z něj šťávu a v druhém kastrólku ji necháme pomalu odpařit, až vznikne sirup, který pak přimícháme do zelí.

  • 4

    Horké dušené zelí by mělo mít nasládlou až sladkokyselou voňavou chuť, podáváme ho jako přílohu.

Komentáře k receptu