Vepřový řízek "švarný Max"

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Cibule
  • 600 g Vepřová kýta
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 50 g Okurky nakládané
  • 20 g Pažitka
  • 4 krajíc Chléb výběrový
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Olej stolní
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 518 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 801 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 358.8 mg
  • Draslík 661.3 mg
  • Vláknina 2465.5 mg
  • Vitamín A 2465.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.1 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Řízky osušíme a lehce naklepeme. Okořeníme solí, pepřem a majoránkou a pořádně potřeme olejem. Přikryjeme a až do pečení necháme při pokojové teplotě marinovat. Předehřejeme troubu na 60°C (horkovzdušná 50°C) a ohřejeme talíře.

  • 2

    Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Nakládané okurky nakrájíme na plátky. Pažitku omyjeme, osušíme a nakrájíme na jemné trubičky.

  • 3

    Ohřejeme pánev na středně velkém plameni, necháme na ní rozpustit 1/2 másla. Krajíčky chleba krátce osmažíme po obou stranách, dáme je na talíři do teplé trouby. Na pánvi ohřejeme přepuštěné máslo, marinované řízky zaprášíme slabou vrstvou mouky (obr. 1) a na středním až silnějším plameni z každé strany smažíme 2-3 minuty.

  • 4

    Řízky vyndáme z pánve, položíme je na krajíčky chleba (obr. 2) a opět dáme do teplé trouby. V omastku po řízkách smažíme 7 minut za stálého míchání plátky cibule, přidáme plátky okurek a zředíme troškou okurkového láku, necháme jednou přejít varem a pánev odstavíme.

  • 5

    Na druhé pánvi ohřejeme zbývající máslo a uděláme volská oka. Rozdělíme okurko-cibulovou omáčku na řízky a posadíme na ně volská oka. Posypeme posekanou pažitkou a hned servírujeme.

Komentáře k receptu