Masovo- játrová paštika

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Játra kuřecí
  • 200 g Játra vepřová
  • 180 g Slanina vepřová
  • 150 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
  • 400 g Vepřová krkovička pečená
  • 100 g Sýr Almette
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Okurka salátová
  • 3 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 5 dl Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Paštikové koření
  • 3 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 686 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 449 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 325.7 mg
  • Draslík 412.3 mg
  • Vláknina 2115.8 mg
  • Vitamín A 2115.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuřecí a vepřová játra očistíme, omyjeme a dáme do mísy. Zalijeme je mlékem a necháme minimálně hodinu 1 hodinu v chladničce. Poté je slijeme, promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Játra nakrájíme na malé kousky. Očištěnou cibuli s česnekem posekáme nadrobno.

  • 2

    Ve velké pánvi rozpálíme vepřové sádlo, na něm zpěníme cibuli s česnekem a necháme zrůžovět. Přidáme játra, promícháme a restujeme přibližně 3-4 minuty. Játra, pečené maso spolu s cibulkou a česnekem pomeleme na masovém strojku.

  • 3

    Pomletou směs v míse promícháme se solí, pepřem a paštikovým kořením.

  • 4

    Formu na paštiku vyložíme tenkými širokými plátky slaniny. Položíme na ně játrovou směs. Uhladíme, překryjeme plátky slaniny, zakryjeme víkem a položíme do pekáče, do kterého jsme nalili horkou vodu. Pekáč i s formou dáme do trouby a pečeme při 100°C přibližně 80 minut.

  • 5

    Formu s paštikou vyklopíme až druhý den po vychlazení na vál. Širokým nožem nakrájíme plátky silné přibližně 1.5 cm a z těchto plátků ozdobnou formičkou (například ve tvaru květu) vykrojíme požadované tvary.

  • 6

    Omytou salátovou okurku nakrájíme na kolečka, která potřeme sýrem Almette. Tvrdý sýr nakrájíme na malé kostičky. Na plátky okurky položíme vykrojené tvary paštiky, na paštiku dáme kostičky sýru, zachytíme párátkem a servírujeme.

Komentáře k receptu