Pečená ukrajinská paštika

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Mouka polohrubá
  • 180 g Máslo čerstvé
  • 100 g Slanina vepřová
  • 500 g Játra vepřová
  • 300 g Kompot brusinkový
  • 200 g Anglická slanina
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Muškátový květ
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Cibule
  • 7 ks Hřebíček
  • 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 810 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 636 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 365.4 mg
  • Draslík 415.1 mg
  • Vláknina 5015.2 mg
  • Vitamín A 5015.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 54 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z mouky, 60 g másla, kyselé smetany, vejce, cukru a špetky soli připravíme těsto, které rozválíme na 2 placky o síle 5 mm. Anglickou slaninu pokrájíme na tenké plátky.

  • 2

    Nastrouhanou mrkev podusíme spolu s nasekanou cibulí na slanině, poté přidáme na kostičky pokrájená játra, opečeme a dusíme do měkka. Směs umeleme, přidáme máslo, trochu mléka, osolíme, okořeníme tlučeným hřebíčkem, muškátem i pepřem a důkladně promícháme.

  • 3

    Jednu placku těsta poklademe plátky anglické slaniny, na slaninu rozložíme játrovou směs, potom znovu plátky slaniny, vše přikryjeme druhou plackou. Okraje placek dobře smáčkneme, povrch potřeme mlékem, propícháme vidličkou a dáme péci do trouby při teplotě 180°C. Pečeme do zlatova, hotovou paštiku uložíme do chladu alespoň na hodinu.

  • 4

    Paštiku rozdělíme na porce a podáváme s brusinkovým kompotem.

Komentáře k receptu