Venkovská paštika

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 340 g Játra vepřová
  • 340 g Vepřové maso mleté
  • 120 g Telecí maso mleté
  • 225 g Vepřový bok uzený
  • 225 g Slanina vepřová
  • 120 g Vepřový jazyk uzený
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Nové koření mleté
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Martell cognac
  • 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 366 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 764 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 179.4 mg
  • Draslík 500 mg
  • Vláknina 199.7 mg
  • Vitamín A 199.7 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Játra bez blan a kanálků rozmixujeme na hrubo. Přidáme hrubě pomletá masa, špek, nadrobno pokrájenou šalotku, utřený česnek, koňak, koření a vše promícháme.

  • 2

    Plátky slaniny roztáhneme a vyložíme jimi zapékací mísu. Jazyk nakrájíme na malé kostičky a spolu se smetanou vmícháme do směsi, zatlačíme do mísy. Navrch položíme bobkový list. Přesahující plátky slaniny přehneme.

  • 3

    Mísu přikryjeme dvěma vrstvami alobalu nebo těsnící poklicí a dáme do pečící nádoby s vlažnou vodou tak, aby voda sahala do poloviny výšky mísy. Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme 2 hodiny. Vyndáme a odkryjeme.

  • 4

    Na mísu položíme nový alobal, zatížíme. Necháme vychladnout při pokojové teplotě, poté ji dáme stále zatíženou do lednice.

  • 5

    Před podáváním sundáme alobal a nakrájíme na tenké plátky. Podáváme s pečivem nebo salátem.

Komentáře k receptu