Játrová terina

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Slanina vepřová
  • 250 g Játra vepřová
  • 600 g Vepřová plec
  • 250 g Telecí plec
  • 100 g Strouhanka
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 0.5 kávová lžička Paštikové koření
  • 1 ks Bránice
  • 3 ks Cibule
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 5 cl Sherry brandy
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 878 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 55 g
  • Sodík 1141 mg
  • Bílkoviny 62 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 555.4 mg
  • Draslík 1058.1 mg
  • Vláknina 4088.5 mg
  • Vitamín A 4088.5 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.5 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den před přípravou játrové teriny namočíme vepřovou bránici (vepřovou síťku) do studené vody.

  • 2

    Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a podusíme na másle. Kadeřavou petrželku propláchneme a drobně nakrájíme. Omytá vepřová játra nakrájíme na malé kousky. Vepřovou a telecí plec omyjeme, pokrájíme na kousky, které pomeleme na masovém mlýnku a odložíme do mísy.

  • 3

    K mletému masu přidáme játra, podušenou cibuli, petrželku, sůl, černý pepř, lžičku drhnutého tymiánu, vejce, paštikové koření, strouhanku, brandy a vše důkladně promícháme.

  • 4

    Nádobu na terinu (nejlépe se hodí kameninová nádoba) vyložíme bránicí a konce necháme viset přes okraj nádoby. Pak ji naplníme masovou směsí a povrch uhladíme.

  • 5

    Uzenou slaninu nakrájíme na tenké proužky, z nich vytvoříme na povrchu mřížku a zakryjeme ji přečnívajícími konci bránice. Nádobu uzavřeme, vložíme do hrnce s vroucí vodou a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme hodinu, potom víko z nádoby odložíme, aby se mřížka ze slaniny dopekla dozlatova.

  • 6

    Upečenou játrovou terinu necháme vychladnout a do chladničky.

  • 7

Komentáře k receptu