Tlačenka z Pošumaví

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 350 g Játra vepřová
  • 300 g Vepřová kůže
  • 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 0.5 ks Vepřová hlava
  • 1 ks Vepřový jazyk
  • 1 ks Vepřové srdce
  • 4 l Voda pitná
  • 4 dl Vepřová krev
  • 1 kg Vepřový lalok
  • 2.5 polévková lžíce Sůl
  • 1.5 polévková lžíce Majoránka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1583 kcal
  • Sacharidy 5 g
  • Tuky 136 g
  • Sodík 1491 mg
  • Bílkoviny 82 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 480.8 mg
  • Draslík 776.1 mg
  • Vláknina 1785.5 mg
  • Vitamín A 1785.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.6 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Po zabijačce dobře očistíme a omyjeme polovinu hlavy i s uchem a rypáčkem, nožičku, tučné maso z krku (lalok), kůže, jazyk, srdce a kousek jater. Vše pokrájíme na menší kusy, dáme do velkého hrnce s 4 l vody. Přidáme bobkový list, celou očištěnou cibuli, celý pepř, nové koření a vaříme doměkka přibližně 90 minut. Jenom játra vyjmeme po 20-25 minutách vaření a přidáme do vody sůl.

  • 2

    Měkké maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Játra, srdce a oloupaný jazyk nakrájíme na tenké nudličky. Vše vložíme do mísy, přidáme krev, sůl, majoránku, pepř, drcený kmín a směs promícháme s masovým vývarem (asi 4 dl).

  • 3

    Směs nalijeme do umělého střeva na tlačenku, konec dobře uzavřeme, tlačenku dáme mezi 2 prkénka a necháme na chladnějším místě zatuhnout.

  • 4

    Vychladlou tlačenku nakrájenou na plátky podáváme až na druhý den.

Komentáře k receptu