Zdíkovský vánoční pajšl

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Játra vepřová
  • 150 g Švestky sušené
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Nové koření celé
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Cibule
  • 0.5 ks Vepřové plíce
  • 3 ks Česnek
  • 2 ks Bobkový list
  • 6 ks Jalovec
  • 0.25 ks Telecí plíce
  • 1 ks Vepřové srdce
  • 1 ks Vepřová slezina
  • 3 l Voda pitná
  • 5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 dl Hovězí vývar základní
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Hrozinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 855 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 82 g
  • Sodík 1200 mg
  • Bílkoviny 59 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 834.9 mg
  • Draslík 1237.5 mg
  • Vláknina 7184.3 mg
  • Vitamín A 7184.3 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 57.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 44.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře omyjeme vepřové i telecí plíce, vepřové srdce, slezinu, játra a vnitřnosti dáme do velkého hrnce, přilijeme studenou vodu, vložíme oloupanou celou cibuli, česnek, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme maso pod poklicí jen mírně probublávat přibližně 90 minut. Uvařené maso vyjmeme a necháme vychladnout. Mezitím si omyjeme v sítu pod tekoucí vodou hrozinky a sušené švestky (bez pecek). Okapané švestky pokrájíme na menší kousky. Vlašské ořechy pokrájíme na poloviny.

  • 2

    Z vychladlého masa odstraníme všechny chrupavky, šlachy, žilky a ostatní nejedlé části. Čisté maso pokrájíme na tenké proužky, které dáme do hrnce, přimícháme k němu 4 dl vývaru s 0,5 lžíce octa, promícháme s pepřem, solí a necháme za stálého míchání přejít varem. Přidáme švestky, ořechy, hrozinky a pod poklicí dusíme 10-15 minut. Ve smetaně si rozkvedláme dohladka mouku a přimícháme ji k masu. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Pajšl se smetanovou omáčkou podle chuti můžeme i přisladit. Omáčka by měla mít mírně sladkokyselou chuť.

Komentáře k receptu