Závitušky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Cukr krupice
  • 20 g Droždí
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Tuk Hera jedlý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.375 l Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 758 kcal
  • Sacharidy 109 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 259 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 85.7 mg
  • Draslík 149.7 mg
  • Vláknina 8175 mg
  • Vitamín A 8175 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Odlijeme stranou polovinu mléka, přisypeme rovnou lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

  • 2

    Mouku prosejeme do mísy, osolíme, přidáme cukr a vykynutý kvásek. Ve zbylém mléce rozšleháme žloutek, rozpuštěné máslo, přilijeme k ostatnímu, zaděláme tuhé těsto a necháme vykynout.

  • 3

    Z vykynutého těsta utvoříme váleček o průměru 4 cm, nakrájíme z něj stejně velké dílky. Dílky vyválíme do kuliček, každou kuličku vytvarujeme na tenkou placku, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme krystalovým cukrem, sbalíme jako palačinky. Závitky na obou koncích do jedné třetiny rozkrojíme a konce křížem přehneme.

  • 4

    Závitušky vyskládáme na vymaštěný plech, necháme vykynout. Následně je potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v předehřáté troubě.

  • 5

    Podáváme ke kávě jako zákusek.

Komentáře k receptu