Půlměsíce z křehkého těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 130 g Anglická slanina
  • 150 g Žampiony čerstvé
  • 250 g Linecké (křehké) těsto
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Petržel - nať
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 148 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 113 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 9.5 mg
  • Draslík 83 mg
  • Vláknina 649.7 mg
  • Vitamín A 649.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.3 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pánvi rozpálíme olej a máslo, přidáme nasekanou cibuli a celer se slaninou nakrájenou na kostičky. Chvíly opékáme, pak přidáme žampióny nakrájené na plátky. Dusíme až se vypaří všechna tekutina. Osolíme, opepříme, přidáme protlak a nasekanou petrželku.

  • 2

    Křehké těsto vyválíme a vykrájíme 12 kruhů o průměru 10-12 cm. Na jednu polovinu kruhu dáme asi 1 lžíci houbové náplně. Okraje kruhů potřeme bílkem, pak kruhy přeložíme napůl a okraje pevně přitiskneme.

  • 3

    Žloutek rozmícháme s mlékem a potřeme jím horní plochu taštiček. Plech vytřeme máslem a taštičky na něj rozložíme. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 20 minut do zlatohněda.

  • 4

    Taštičky můžeme podávat teplé i studené.

  • 5

Komentáře k receptu