Špízy s rybami a plody moře
Suroviny
- 230 g Losos - filety
- 230 g Kambala
- 180 g Rýže loupaná
- 200 g Krevety tygří - loupané
- 4 ks Citrony
- 8 ks Hřebenatka
- 1 ks Citrony
- 4 ks Kopr čerstvý
- 8 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 629 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 29 g
- Sodík 416 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 160.4 mg
- Draslík 841.9 mg
- Vláknina 15481.5 mg
- Vitamín A 15481.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 107 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do nekovové nádoby v jedné vrstvě rozložíme špízy, které jsme připravili takto: Filety z kambaly a lososa nakrájíme každý na 8 kousků a navlékáme na 8 grilovacích jehel střídavě s velkými krevetami, hřebenatkami, plátky citronu a bobkovými listy.
-
2
Smícháme olivový olej, bylinky, pepř, citronovou kůru, tuto směs nalijeme na ryby, přikryjeme a odložíme na 2 hodiny do ledničky, během těchto dvou hodin maso párkrát obrátíme.
-
3
Mírně osolenou vodu přivedeme k varu, nasypeme rýži s nastrouhanou citronovou kůrou a vaříme 10-15 minut doměkka. Tekutinu slijeme a do rýže ihned vmícháme máslo, citronovou šťávu a dle choti osolíme a opepříme.
-
4
Pod předehřátým grilem nebo na dřevěném uhlí opékáme za častého obracení 8-10 minut špízy, které jsme vyndali z marinády a osolili.
-
5
Na talíře rozdělíme citronovou rýži, na ni upravíme špízy, ozdobíme snítkou čerstvého kopru, klínky citronu a ihned servírujeme.