Kynutý makový koláč
Suroviny
- 190 g Cukr krupice
- 125 g Tuk
- 30 g Droždí
- 100 g Hrozinky
- 100 g Mandle
- 500 g Mák mletý
- 200 g Mouka pohanková
- 200 g Mouka pšeničná celozrnná
- 90 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 410 ml Mléko polotučné
- 1 ks Citrony
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 717 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 41 g
- Sodík 145 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 73.6 mg
- Draslík 507.4 mg
- Vláknina 24320 mg
- Vitamín A 24320 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.6 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do mísy prosejeme oba druhy mouky, uděláme důlek, rozdrobíme droždí a zalijeme 160ml teplého mléka. Vše dohladka rozmícháme a na teplém místě necháme asi 20minut kynout. 
- 
                                2Poté do těsta zapracujeme 40g cukru, špetku soli, 60g másla, vejce a 1 žloutek. Zakryjeme a necháme vykynout do dvojnásobného objemu. 
- 
                                3Mezitím přivedeme k varu zbylé mléko smíchané s mákem, 150g cukru, nastrouhanou citronovou kůrou a 30g másla. Nakonec přidáme rozinky, necháme vychladnout. 
- 
                                4Troubu předehřejeme na 200C. 
- 
                                5Plech vyložíme pečícím papírem a z vykynutého těsta na něm vyválíme plát. Na těsto rozprostřeme připravenou hmotu z máku. 
- 
                                6Hladkou mouku, hnědý cukr, nasekané mandle a rostlinný tuk promneme mezi prsty a vytvoříme drobenku. Posypeme jí koláč a pečeme asi 30minut. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        