Husí bujon s lanýžovou paštikou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Husí drůbky
  • 3 ks Jalovec
  • 3 ks Šalotka
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 2 cl Becherovka
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Husí sádlo
  • 4 polévková lžíce Paštika z husích jater
  • 1 polévková lžíce Majoránka
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 838 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 115 g
  • Sodík 654 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 44.5 mg
  • Draslík 1053.1 mg
  • Vláknina 9301.7 mg
  • Vitamín A 9301.7 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 70.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibule šalotky oloupeme a drobně pokrájíme. V hrnci na husím sádle šalotky zpěníme dorůžova a zalijeme 1 litrem husího bujonu. Přimícháme 2 cl Becherovky, 4 lžíce husí paštiky s lanýži a lžíci majoránky (viz. poznámka). Pomalu při mírné teplotě bujon povaříme 8-10 minut.

  • 2

    Omytou petrželku drobně pokrájíme a přidáme ji těsně před podáváním do bujonu.

  • 3

    Husí bujon [29083]:

  • 4

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 5

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 6

    V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 7

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 8

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu