Husí fazolová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 200 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Husí prsa uzená
  • 200 g Fazole červené sterilované
  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Husí drůbky
  • 150 g Mrkev kořen
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 dl Víno červené
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Saturejka
  • 2 polévková lžíce Česnekové máslo
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 865 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 202 g
  • Sodík 1210 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 69.8 mg
  • Draslík 849.5 mg
  • Vláknina 20174.8 mg
  • Vitamín A 20174.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 62.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do 1 litru husího vývaru vložíme omytá uzená husí prsa. Přidáme očištěnou, omytou a pokrájenou mrkev, očištěnou cibuli, nové koření, celý pepř a bobkový list. Polévku vaříme 1 hodinu, pak ji přecedíme a znovu dáme vařit. Maso nakrájíme na kousky a dáme zpět do polévky asi 5 minut před podáváním.

  • 2

    Červené fazole (z konzervy) scedíme. Saturejku omyjeme a pokrájíme nadrobno a v pánvi na česnekovém másle ji krátce s fazolemi podusíme a přidáme do polévky.

  • 3

    Dochutíme solí, přimícháme 1 dl červeného vína a servírujeme.

  • 4

    Husí bujon [29083]:

  • 5

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 6

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 7

    V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 8

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 9

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu