Husí krémová polévka s játry a jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 250 g Jablka
  • 800 g Játra husí
  • 300 g Játra husí
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 dl Mléko polotučné
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 2 polévková lžíce Husí sádlo
  • 3 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 868 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 124 g
  • Sodík 1142 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 1449.3 mg
  • Draslík 1337.6 mg
  • Vláknina 12156.2 mg
  • Vitamín A 12156.2 mg
  • Vitamín B6 2.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 76.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 105.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá pokrájená husí játra vložíme na 1 hodinu do misky s mlékem, pak je scedíme a necháme odkapat.

  • 2

    Oloupanou cibuli a jablka (zbavená jádřinců) pokrájíme na tenké plátky.

  • 3

    V hrnci na rozpuštěném husím sádle cibuli s játry osmažíme dozlatova. Přilijeme 1 litr husího bujónu a vaříme přibližně 6 minut.

  • 4

    Játra z bujonu vyjmeme, přidáme do vývaru jablka, vaříme 2-3 minuty, přimícháme zakysanou smetanu, pak vše rozmixujeme na pyré.

  • 5

    Do polévky podle chuti přimícháme sůl, pepř, vrátíme játra, promícháme a podáváme.

  • 6

    Husí bujon [29083]:

  • 7

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 8

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 9

    V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 10

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 11

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme ho dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo ho použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu