Holubí bujon s kapary

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Nové
  • 100 g Vepřová kýta uzená
  • 100 g Celer bulvový
  • 150 g Mrkev kořen
  • 100 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Chilli paprička
  • 2 ks Cibule červená
  • 3 ks Jalovec
  • 2 špetka Česnek sušený
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Holub
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka čerstvá
  • 0.5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
  • 1 polévková lžíce Kapary
  • 0.5 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1127 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 97 g
  • Sodík 2754 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 240.5 mg
  • Draslík 1149.5 mg
  • Vláknina 9725.2 mg
  • Vitamín A 9725.2 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 60 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Šalotku a nové brambory očistíme a omyjeme. Šalotku pokrájíme nadrobno, brambory nakrájíme na kolečka. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme nadrobno.

  • 2

    Uzené vepřové karé pokrájíme na nudličky. Čerstvou majoránku s koriandrem omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobení.

  • 3

    V hrnci si na rozpáleném másle zpěníme cibuli, přimícháme chilli papričku, 2 špetky sušeného česneku, promícháme, zalijeme 1 litrem holubího bujonu a přivedeme k varu. Pak zmírníme teplotu, přidáme brambory, sůl a pomalu vaříme 5 minut. Pak přidáme pokrájené uzené maso s 1 lžíci kaparů, vaříme ještě 3 minuty a dochutíme solí.

  • 4

    Do bujonu přimícháme lístky bylinek a podáváme.

  • 5

    Bujon z holoubat [30620]:

  • 6

    Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.

  • 7

    V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.

  • 8

    Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.

  • 9

    Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.

  • 10

    Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.

  • 11

    Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.

Komentáře k receptu