Slunečnicový chléb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 200 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 125 g Semínka slunečnicová loupaná
  • 350 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Droždí
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 3 kávová lžička Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 523 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 442 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 93.7 mg
  • Vláknina 7464 mg
  • Vitamín A 7464 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy nasypeme droždí, zalijeme 100ml vlažné vody a necháme rozpustit. Přidáme mouku, slunečnicová semínka (malou hrst semínek necháme na závěrečné posypání), sůl, 2 lžičky oleje a cukr. Vše pořádně promícháme a vyklopíme na pracovní stůl. Tam minimálně pět minut hněteme.

  • 2

    Těsto dáme do mísy a zakryjeme utěrkou. Necháme hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zhruba zdojnásobit svůj objem. Poté vše ještě jednou zamícháme a dáme do olejem vymazané formy na chléb. Opět zakryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut dokynout. Před vložením do trouby chléb ještě potřeme rozmixovaným vajíčkem a posypeme semínky. Pak už jen stačí dát do trouby a péct 40 minut na 200 stupňů.

Komentáře k receptu