Salát z mořských živočichů po asijsku
Suroviny
- 100 g Krevety tygří - loupané
- 50 g Petržel - nať
- 250 g Mušle slávky
- 150 g Sépie
- 125 ml Víno bílé
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mango
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Pórek
- 1 ks Salát hlávkový
- 1 ks Fenykl sladký - hlíza
- 1 ks Paprika červená
- 2 špetka Sůl
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 341 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 11 g
- Sodík 495 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 85.8 mg
- Draslík 1081 mg
- Vláknina 15377.5 mg
- Vitamín A 15377.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 125.6 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Pórek opláchneme a odkrojíme z něj kořenovou část a uvadlé listy. Pokrájíme na asi 5 cm dlouhé kousky, které rozkrájíme na nudličky. Do hrnce vlijeme vodu a osolíme. Přivedeme ji k varu a pórek v ní krátce povaříme. Potom scedíme vodu, pórek zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. 
- 
                                2Fenykl opláchneme a rozdělíme na poloviny. Košťál z fenyklu odstraníme a zbytek pokrájíme na drobné nudličky. 
- 
                                3Omyjeme a oloupeme mango. Od pecky okrájíme dužninu a rozkrájíme ji na nudličky. 
- 
                                4Papriku omyjeme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme bílé žebroví a semínka. Pokrájíme papriku nadrobno. 
- 
                                5Do větší misky vsypeme uvařený pórek, nakrájený fenykl, papriku a mango. Z jednoho pomeranče vymačkáme šťávu a přelijeme s ní směs v misce. Přidáme 3 lžíce olivového oleje a promícháme. 
- 
                                6Očistíme kartáčkem mušle. Do hrnce vlijeme víno a do něj dáme očištěné mušle. Vaříme je, dokud se neotevřou. Potom z jednotlivých lastur mušlí vybereme maso. Promícháme je s předvařenými krevetami a sépiemi. 
- 
                                7Oloupeme česnek a nasekáme nadrobno. Na pánev vlijeme olej a rozpálíme, přidáme nasekaný česnek a vložíme na něj mořské plody, které krátce orestujeme. Potom je osolíme a zakapeme šťávou vymačkanou z jednoho citronu. Zasypeme nasekanou petrželkou. 
- 
                                8Mořské plody přidáme k zeleninové směsi v misce a promícháme. Necháme alespoň 1 hodinu odležet v chladničce. 
- 
                                9Na talíře rozložíme omyté salátové listy a salát servírujeme na ně. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        