Velikonoční beránek pro celiaky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 10 g Mandle
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 10 g Ořechy vlašské
  • 250 g Cukr moučkový
  • 150 g Cukr moučkový
  • 250 g Mouka bezlepková
  • 10 g Hrozinky
  • 0.5 kávová lžička Kakao
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Hřebíček
  • 1 ks Kypřící prášek bezlepkový
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Strouhanka bezlepková
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 727 kcal
  • Sacharidy 106 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 54 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 105 g
  • Cholesterol 169 mg
  • Draslík 74.7 mg
  • Vláknina 761.3 mg
  • Vitamín A 761.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Loupané mandle a vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky. Hrozinky v sítu omyjeme a necháme okapat.

  • 2

    V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Pomalu, za stálého míchání, budeme přilévat 5 dl až 1 dl horké vody. Přilijeme rozpuštěné máslo a sladkou smetanu. Poté přes síto budeme za stálého míchání přisypávat bezlepkovou mouku s bezlepkovovým práškem do pečiva. Směs promícháme a ještě přidáme hrozinky a mandle s ořechy. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který nakonec zapracujeme do těsta.

  • 3

    Formu na velikonočního beránka vytřeme máslem a vysypeme bezlepkovou jemnou strouhankou. Těsto nalijeme do formy a dáme do předehřáté trouby na 180°C-190°C péct. Pečeme dozlatova asi 40 minut.

  • 4

    Upečeného beránka opatrně vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

  • 5

    Připravíme citrónovou polevu: v misce smícháme 1 bílek se 150 g prosátého moučkového cukru a citrónovou šťávu. Vychladlého beránka polijeme polevou, čumáček zabarvíme kakaem a oči vytvoříme hřebíčky.

Komentáře k receptu