Pikantní dýňový koláč se sýrem
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká
 - 5 g Sůl
 - 5 g Muškátový oříšek
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 800 g Dýně
 - 150 g Cibule
 - 100 g Zakysaná smetana
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 150 g Gouda
 - 200 g Sýr krémový
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Chilli paprička
 - 6 ks Tymián
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 965 kcal
 - Sacharidy 67 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 256 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 337.8 mg
 - Draslík 893.9 mg
 - Vláknina 3920 mg
 - Vitamín A 3920 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.4 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 37.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z mouky, muškátového oříšku, másla a jednoho vejce vypracujeme těsto, které necháme odležet v lednici zabalené do potravinářské fólie.
 - 
                                2
Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nastrouháme. Dáme ji na síto, osolíme a necháme okapat.
 - 
                                3
Cibuli nasekáme na jemno a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme dýni a opékáme do poloměkka.
 - 
                                4
Vyšleháme zakysanou smetanu, čerstvý krémový sýr, 100 g goudy a zbylá tři vejce. Přidáme pepř a nasekanou chilli papričku.
 - 
                                5
Snítky tymiánu otrháme a přidáme do zakysané smetany.
 - 
                                6
Smetanovou směs rozdělíme na dva díly - do jedné poloviny vmícháme dýni.
 - 
                                7
Koláčovou formu vyložíme těstem, propícháme vidličkou a zatížené fazolemi pečeme 10 minut na 200 °C.
 - 
                                8
Poté odložíme fazole, dáme dýňovou směs, na ni smetanovou směs a pečeme 15 minut na 200 °C.
 - 
                                9
Poté posypeme zbylou goudou a pečeme 20 minut.