Čočka s kedlubnou a ředkvičkami
Suroviny
- 330 g Čočka červená
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Kedlubna
 - 3 ks Ředkvička
 - 1 ks Cibulka jarní
 - 1 ks Pórek
 - 0.5 ks Limetka
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 1 polévková lžíce Máslo
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 406 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 5 g
 - Sodík 68 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 781.9 mg
 - Vláknina 23857.5 mg
 - Vitamín A 23857.5 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.1 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Červenou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, dáme ji do hrnce, zalijeme ji přibližně 1 litrem vody a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a čočku vaříme 8 až 10 minut (maximálně). Ke konci vaření přimícháme do čočky sůl. Uvařenou čočku scedíme, propláchneme ji pod studenou vodou a necháme okapat. Pak ji dáme do mísy.
 - 
                                2
Očistíme o omyjeme mladou (střední) kedlubnu, ředkvičky, mladou jarní cibulku, mladý menší pórek a petrželku kudrnku. Pórek nakrájíme na tenké nudličky. V menší pánvi si rozpustíme máslo s olivovým olejem (1 lžíce) a na něm pórek zlehka orestujeme 1-2 minuty. Pak ho i s omastkem dáme k čočce. Kedlubnu a ředkvičky nakrájíme na nudličky, cibulku na kroužky, petrželové lístky posekáme nadrobno a vše přidáme k čočce.
 - 
                                3
Čočku dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem, promícháme ji s 2 lžícemi kvalitního olivového oleje a šťávou z limetky podle chuti.