Slaný koláč s medovou cibulí
Suroviny
- 700 g Cibule lahůdková
 - 50 g Brusinky
 - 60 g Máslo
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 125 g Máslo
 - 4 kávová lžička Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 polévková lžíce Med včelí
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 40%
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
 - Sacharidy 60 g
 - Tuky 5 g
 - Sodík 21 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 67.6 mg
 - Draslík 27.2 mg
 - Vláknina 7854.5 mg
 - Vitamín A 7854.5 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme křehké těsto: do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl a na plátky pokrájené máslo. Pomocí prstů těsto zpracujeme na drobenku. Pak přidáme drcený kmín, nastrouhaný tvrdý sýr, rozšlehané vejce a 2-4 lžičky studené vody. Těsto důkladně propracujeme. Pak ho na pomoučeném vále (asi 1.5 lžíce) rukama vyválíme, vytvarujeme do válečku, který zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na 30-60 minut.
 - 
                                2
Mezitím si připravíme mladé menší lahůdkové cibule: z očištěných a omytých cibulí odkrojíme zelenou nať. Sušené brusinky omyjeme a necháme okapat. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme med, celé cibule, brusinky a čerstvě pomletý pepř. Vše dobře promícháme a pomalu smažíme dozlatova přibližně 15 minut.
 - 
                                3
Troubu předehřejeme na 180°C. Ztuhnuté těsto dáme na pečící papír, který jsme trochu posypali hladkou moukou (1.5 lžíce). Těsto rozválíme na větší kruh o 3-4 cm větší, než je dortová forma. Dortovou formu pak vyložíme těstem i s pečícím papírem. Okraje těsta přitisneme po celém obvodu formy. Celé dno těsta pokryjeme osmaženou cibulí. Koláč pečeme přibližně 25 minut dozlatova při 180°C. Podáváme teplý.