Rybízový chlebíček
Suroviny
- 140 g Máslo čerstvé
 - 100 g Cukr třtinový
 - 75 g Mandle
 - 150 g Rybíz černý
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 1 špetka Muškátový květ
 - 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
 - 1 polévková lžíce Máta
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 753 kcal
 - Sacharidy 81 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 107 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 164.7 mg
 - Draslík 389.4 mg
 - Vláknina 8624.2 mg
 - Vitamín A 8624.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 70.5 mg
 - Vitamín E 5.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 41.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Formu na chlebíček vytřeme 20 g másla, těsto budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
 - 
                                2
Očištěný černý rybíz opláchneme a necháme okapat. Zbylé máslo necháme rozpustit. Mátu opláchneme, osušíme a nasekáme nadrobno.
 - 
                                3
Šlehačem ušleháme do pěny zchladlé máslo, cukr, sůl a koření. Postupně přidáváme vejce a mleté mandle. Směs šleháme, dokud se nerozpustí cukr.
 - 
                                4
V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, vmícháme do tekuté směsi spolu s pomerančovou šťávou do hladkého těsta. Na závěr lehce vmícháme rybíz a mátu. Nesmíme rybíz rozmačkat!
 - 
                                5
Těsto vlijeme do vymazané formy a v předehřáté troubě pečeme zhruba hodinu. Zda je chlebíček upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
 - 
                                6
Upečený chlebíček vyndáme z trouby, necháme asi 5 minut chladnout, vyklopíme z formy a necháme na mřížce zcela vychladnout.