Horký hruškový dezert s kakaovou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 52 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 25 g Mandle
  • 50 g Cukr moučkový
  • 3 ks Hrušky
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • 1 polévková lžíce Likér mandlový - Amaretto
  • 1 polévková lžíce Kakao - prášek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 153 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 17 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 204.2 mg
  • Vláknina 9388 mg
  • Vitamín A 9388 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.3 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté zralé hrušky osušíme, rozkrojíme a vykrojíme jadřince. Hrušky oloupeme a nakrájíme na kousky asi 1x1cm. Nakrájené hrušky dáme do většího rendlíku s nepřilnavým dnem, přidáme k nim cukr, vymačkanou šťávu z čerstvého pomeranče a při mírnější teplotě vše vaříme 12 minut. Občas hrušky promícháme. Když jsou hrušky povařené, přelijeme je mandlovým likérem, promícháme a rozdělíme je do 4 zapékacích misek (obsah misky by měl být přibližně 150ml).

  • 2

    Troubu si předehřejeme na 160°C.

  • 3

    Připravíme kakaovou polevu: loupané mandle posekáme nadrobno. Do mísy prosejeme moučkový cukr, který promícháme s kvalitním kakaem a posekanými mandlemi. V druhé nádobě z čerstvého bílku vyšleháme tuhý sníh, který postupně zamícháme do kakaové směsi. Takto upravený sníh pomocí lžíce navršíme na uvařené hrušky, každou formičkou zlehka potřeseme, aby se sníh s hruškami urovnal. Formičky vložíme do středu předehřáté trouby a pečeme je 20 minut. Kakaová poleva by měla být po upečení na dotek tuhá.

  • 4

    Hrušky s polevou podáváme hned horké. Je to výborný dezert. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu